Suorahaun historiaa Suomessa
 

Allexin partner, FT Jaakko Lehto perusti Konsulttitoimisto Jaakko Lehto Oy:n vuonna 1978. Toimisto on merkittävä osa suomalaista suorahaun historiaa. Olemme siis kerryttäneet kokemusta suorahauista yli 40 vuoden ajan ja seuranneet läheltä alan kehitystä Suomessa.

Haluammekin nyt kertoa, miten suorahaku on Suomessa vuosikymmenten saatossa kehittynyt.

70-luku
 

Vuosikymmenen lopulla markkinoilla alkoi olla kysyntää henkilöpalveluista. Maailmalla head hunting oli itsenäisenä toimialana hyvässä kasvuvauhdissa. Suomessa ekonomi T. K. Ritvalan toimisto oli ensimmäinen suorahakua tekevä yritys. Aluksi toimisto toimi teollisuuden koulutustehtävissä ja siirtyi vähitellen suorahakuun. Sveitsiläisellä Egon Zehnderillä oli siihen aikaan palveluksessaan yksi suomalainen konsultti, joka toimi myös Suomessa. Lisäksi englantilainen PA International aloitti rekrytointi- ja suorahakutoimintansa Suomessa. Myös International Executive Search Magazinen yhdeksi Suomen parhaista suorahakutoimistoista luokittelema Konsulttitoimisto Jaakko Lehto Oy sai liiketoiminnalleen lentävän lähdön.

80-luku
 

Konsulttitoimisto Jaakko Lehto Oy kasvoi nopeasti. Henkilöstöä tuli lisää ja toimitiloja kasvatettiin. Toimiston palveluksessa kannuksensa ansaitsivat monet tänä päivänäkin arvostetut alan konsultit ja muutama heistä lähti vetämään Suomeen rantautuneita kansainvälisiä toimistoja 80-luvun loppupuolella. Suomessa ensimmäisenä aloittaneella T.K. Ritvalalla pitkään toiminut Timo Seppä toi toimiston ”nuorukaisten” joukkoon senioriteettia. Suomessa työvoiman välittäminen oli luvanvaraista ja suorahaku luokiteltiin työvoiman välitykseksi. Tästä syystä ja alan kasvusta johtuen perustettiin Suomen Suorahakutoimistojen Yhdistys r.y. vaalimaan alan ammatillisia ja eettisiä normeja.

90-luku
 

Suomi ajautui 90-luvun alussa syvään ja pitkään lamaan, ja vain vahvimmat suorahakuyritykset selvisivät sen yli. Laman jälkeen vuosikymmenen lopulla Suomessa alkoi tietotekniikkateollisuuden nopea nousu. Suomalaiset yritykset lähtivät kansainvälistymään ja Nokian imussa perustettiin lukuisia yrityksiä. Tämä merkitsi suorahakutoiminnassa jälleen kilpailun kiristymistä, koska alalle oli helppo tulla, kun koulutus- yms. pätevyysvaatimuksia ei ollut. Näihin haasteisiin pureutui SSY.

2000-luku
 

Vuosituhannen vaihteessa ns. IT-kupla puhkesi. Suomeen perustettiin myös työvoiman välittämiseen erikoistuneita vuokratyövoimayhtiöitä, mikä johti siihen, että suorahaun, rekrytoinnin ja työvoiman välittämisen rajat saattoivat hämärtyä keskenään. Varsinainen suorahaku ei kuitenkaan ole muuttunut mihinkään; suorahakukonsultti hakee edellen asiakastarpeen pohjalta sopivimmat ehdokkaat, ja asiakas tekee esittelyyn tulleista parhaiten tavoitteisiin sopivan lopullisen valinnan. Valtaosa suorahakutoimeksiannoista koskee ylimmän ja keskijohdon tehtäviä ja pienempi osa asiantuntijoita.